Prawdopodobnie nie jest to spekulacyjna bańka, lecz zwyczajny wzrost popytu. Ludzie powoli odchodzą od zachwalanych margaryn, które miały być panaceum na zawały serca i choroby wieńcowe.
Utwardzone chemicznie oleje roślinne były wolne od cholesterolu i wzbogacone w witaminy, lecz nie okazały się specjalnie zdrowe, o czym dietetycy zaczynają głośno mówić. Na naszych oczach upada kolejny żywieniowy mit. Kromka chleba z masłem dostarczy do organizmu sporo naturalnych witamin i potrzebnych kwasów tłuszczowych, ale masło z dodatkiem chleba to już gruba przesada.
Tylko wspomnę zapomnianą historię z czasów kartkowego socjalizmu, gdy zwyczajny obywatel PRL-u mógł spożyć jedną kosteczkę masełka na tydzień. Po kilku latach narzuconego postu odnotowano spadek chorób układu krążenia. Po likwidacji systemu kartkowego liczba zawałów serca szybko wzrosła. Zdrowie leży w umiarze, co pradawni Chińczycy okryli dawno, dawno temu.
Follow https://twitter.com/dziennipolskiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?