MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wysoka cena kostki tłuszczu prosto od krowy

Grzegorz Tabasz
Eksperci rynku żywności załamują ręce nad cenami masła. Rzeczywiście, kostka tłuszczu prosto od krowy drastycznie podrożała.

Prawdopodobnie nie jest to spekulacyjna bańka, lecz zwyczajny wzrost popytu. Ludzie powoli odchodzą od zachwalanych margaryn, które miały być panaceum na zawały serca i choroby wieńcowe.

Utwardzone chemicznie oleje roślinne były wolne od cholesterolu i wzbogacone w witaminy, lecz nie okazały się specjalnie zdrowe, o czym dietetycy zaczynają głośno mówić. Na naszych oczach upada kolejny żywieniowy mit. Kromka chleba z masłem dostarczy do organizmu sporo naturalnych witamin i potrzebnych kwasów tłuszczowych, ale masło z dodatkiem chleba to już gruba przesada.

Tylko wspomnę zapomnianą historię z czasów kartkowego socjalizmu, gdy zwyczajny obywatel PRL-u mógł spożyć jedną kosteczkę masełka na tydzień. Po kilku latach narzuconego postu odnotowano spadek chorób układu krążenia. Po likwidacji systemu kartkowego liczba zawałów serca szybko wzrosła. Zdrowie leży w umiarze, co pradawni Chińczycy okryli dawno, dawno temu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski